Categories
Kulinaria

Cytrynówka

Składniki:

9 cytryn,

2 pomarańcze,

1 l spirytusu,

2 szkl. gorącej wody,

1 szkl. cukru,

8 łyżeczek miodu,

16 g cukru waniliowego,

kilka kropek rumu,

2 szkl. wody chłodnej

Przygotowanie:

Cytrusy wyszorować szczoteczką i płynem do mycia naczyń, sparzyć, obrać ze skórki, usunąć białą skórkę (bo gorzka), ze skórki też wyciąć białą skórkę, pociąć owocki na kawałki, zalać spirytusem, odstawić na 24 h.

Potem odcedzić owoce od spirytusu, wyciskać sok z owoców przez szmatkę i dodać do spirytusu, w zależności od użytej techniki, otrzymamy bardziej lub mniej klarowny trunek.

Zagotować, ale nie do wrzenia, 2 szklanki wody wsypać 1 szkl. cukru, mieszać aż się rozpuści, gdy woda już trochę ostygnie, dodać 8 łyżeczek miodu, cukier waniliowy, kilka kropel olejku, wymieszać, na koniec dodać 2 szkl. wody chłodnej, wymieszać.

Połączyć z trunkiem, odstawić na 24 h, aż się „przegryzie”. Po tym czasie rozlać do butelek i… cieszyć się smakiem (im dłużej postoi tym będzie lepsze;)

smacznego 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *