Categories
Kulinaria

Mazurek morelowo-migdałowy

Składniki:

500 g mąki
400 g cukru pudru
250 g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
200 g płatków migdałowych
dżem morelowy
suszone morele i inne różnokolorowe owoce kandyzowane
100 g cukierków (kawowych)
gotowy lukier

Przygotowanie:

1. Zagniata,my kruche ciasto: mąkę i proszek do pieczenia siekamy z masłem, dodajemy 250 g cukru i 4 żółtka. Ciasto dzielimy na 3 części.

2. Ubijamy pianę z białek, pod koniec dodajemy resztę cukru. Na wysamrowaną blachę wykładamy jedną część ciasta, smarujemy ją dżemem, posypujemy połową płatków, wykładamy połowę piany. Na tarce ścieramy drugą część ciasta, posypujemy. Wykładamy resztę piany i posypujemy płatkami (trochę zosatwiamy do dekoracji). Wykładamy rozwałkowaną trzecią część ciasta i pieczemy ok. 40 min w temp. 180 st. C.

3. Na ciasto wylewamy lukier, dekorujemy owocami, płatkami migdałów i cukierkami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *