Składniki na około 15 sztuk:
- 0,5 puszki kukurydzy
- 2 małe ogórki konserwowe, drobno zsiekane
- pestki dyni
- 125 g masła
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 200 g sera feta
- 400 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- przyprawy: sól (około ½ łyżeczki), pieprz, ostra czerwona papryka
Ser feta pokroić w kostkę. Ogórki konserwowe drobno posiekać.
Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Przygotować suche składniki: mąkę przesiać do naczynia, wymieszać z proszkiem i przyprawami. W drugim naczyniu wymieszać mokre: roztrzepane jajka, mleko i ostudzony tłuszcz. Połączyć składniki mokre z suchymi dodając pokrojoną w kostkę poprykę i ser feta. Wymieszać szybko i mało dokładnie (mogą pozostać grudki).
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do papilotek (do 3/4 wysokości, choć ja nakładałam pełne, bez górki). Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 200ºC. Podawać na zimno.
Smacznego 🙂