Categories
Kulinaria

Muffinki z serem feta, kukurydzą i ogórkiem konserwowym

Składniki na około 15 sztuk:

  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 2 małe ogórki konserwowe, drobno zsiekane
  • pestki dyni
  • 125 g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 200 g sera feta
  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • przyprawy: sól (około ½ łyżeczki), pieprz, ostra czerwona papryka

Ser feta pokroić w kostkę. Ogórki konserwowe drobno posiekać.
Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Przygotować suche składniki: mąkę przesiać do naczynia, wymieszać z proszkiem i przyprawami. W drugim naczyniu wymieszać mokre: roztrzepane jajka, mleko i ostudzony tłuszcz. Połączyć składniki mokre z suchymi dodając pokrojoną w kostkę poprykę i ser feta. Wymieszać szybko i mało dokładnie (mogą pozostać grudki).

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do papilotek (do 3/4 wysokości, choć ja nakładałam pełne, bez górki). Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 200ºC. Podawać na zimno.

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *