Składniki:
50 dkg mąki,
20 dkg miodu,
20 dkg cukru,
12 dkg margaryny,
2 dkg tłuszczu do formy,
1 jajko,
1 dkg sody oczyszczonej
1 paczka przypraw korzennych.
Wykonanie:
Mąkę przesiać razem z sodą na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, wlać miód, nożem wymieszać z częścią mąki, aby się nie rozlewał.
Dodać przyprawy korzenne, cukier puder, tłuszcz oraz wbić jajo.
Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać dokładnie tak długo, dopóki nie będzie lśniące i na przekroju jednolite.
Blachę posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Ciasto wywałkować do grubości 1/2 cm. Wykrawać foremką krążki, układać na blasze i piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 10 minut. Pierniczki przechowywać w słoju lub szczelnie zamkniętym pudle. Po 2-3 dniach, gdy skruszeją, są doskonałe.
Pierniczki moża polukrować lukrem surowym z białek lub z cukru pudru.
(Wykrawać można też innymi formekami np. gwiazdki)
Smacznego!