Categories
Kulinaria

Sernik wiedeński

Składniki:

Na spód:

300 g mąki,
200 g masła,
100 g cukru pudru,
2 żółtka,
szczypta soli,
(uwaga powyższe ciasto wg oryginalnego przepisu, jednakże wychodzi zakalcowate, my zamiast tego proponujemy ciasto kruche, masę serową można zrobić taką jak poniżej)

Masa serowa:

1 kg białego sera (najlepszy, „ulubiony” w kubełku)
2 opakowania (czyli 32 g) cukru wanilioweg
2 budynie śmietankowe,

400 g cukru
300 g masła
12 jajek
60 g rodzynek
puszka (800g) brzoskwiń

Przygotowanie:

1. Spód: masło kroimy na małe kawałki, układamy na mące wymieszanej z cukrem pudrem i szczyptą soli. Siekamy nożem, dodajemy żółtka, rozcieramy ciasto palcami, szybko zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

2. Masa Serowa: Ser mielimy (jeśli użyto już gotowy z kubełka, to nie mielimy). Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrami do białości, łączymy z serem, dodajemy stopione i ostudzone masło, wsypujemy budyń, rodzynki i dodajemy pianę. Delikatnie mieszamy. Masa jest bardzo płynna, nieprzejmujemy się tym, bo dzięki dużej ilości jaj, w wysokiej temperaturze zgęstnieje, ale będzie wilgotna i bardzo puszysta.

3. Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (lub kładziemy papier do pieczenia). ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę. Układamy osączone brzoskwinie i masę serową. Pieczemy 50 min w temp. 180 st. C.

Bardzo smacznego;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *