Categories
Kulinaria

Tort bez pieczenia

Składniki

Ciasto:

15 dag czekolady mlecznej
10 dag margaryny  lub masła
15 dag płatków kukurydzianych

Masa:

25 dag sera śmietankowego lub homogenizowanego
2 jajka
10 dag cukru
1 cytryna
6-8 listków żelatyny
40 dag śmietany 36%

Dodatkowo:

dżem  np z czarnej porzeczki
tarta czekolada

Przepis:

Margarynę roztopić z czekoladą, następnie dodać płatki kukurydziane i dokładnie wymieszać.
Po wymieszaniu przełożyć do dużej tortownicy i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Przygotować masę:
Ser zmiksować z cukrem, żółtkami i otartą skórką z cytryny.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody z dodatkiem 4-5 łyżek soku wyciśniętego z cytryny.
Po około 10 min. żelatynę odcisnąć i rozpuścić w 300 ml gorącej wody.
Po przestygnięciu dodać do masy.
Śmietanę ubić na sztywno, także na sztywno ubić białka.
Dodać do masy i lekko wymieszać.

Połowę masy przełożyć na kukurydziany spód, na tym rozsmarować dżem,
tak aby krańce dżemu znajdowały się 2-3 cm od brzegów tortownicy.
Następnie położyć drugą warstwę masy.
Wierzch ozdobić tartą czekoladą.
Wstawić do lodówki na około 4 godziny.

Przepis pochodzi z reklamówki dołączonej  kiedyś do „Kasi”
Zarówno domownikom, jak i znajomym bardzo smakuje.

One reply on “Tort bez pieczenia”

Zrobiłem, użyto: śmietanki bitej z torebki zamiast śmietany 36%, żelatyny w proszku zamiast płatków i…

powinna być jednak prawdziwa śmietana, bo gdy ona w sposób naturalny lekko siądzie, to zrobi się krem, bita z torebki nie chciała siąść, jest mocna pianka i ciasto „pływa”:(

na 2h przed podaniem wrzuciłem je do zamrażalnika – troszkę zesztywniało

i myślę, że płatki kukurydziane dobrze jest pokruszyć, przed dodaniem do masy czekoladowo-tłuszczowej, żeby spód był bardziej zbity…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *