Większość dodatków do żywności ma literkę „E” i numerek.
Nic to nam nie mówi i nie znaczy gdy czytamy skład. Ale czy trzeba za wszelką cenę unikać produktów z „E” w składzie?
Nie, bo niektóre z nich są naturalne jak np. Kwas cytrynowy (E330), kwas octowy – ocet (E260)
Liczby po „E” mają ogromne znaczenie, bowiem w zależności czy jest to 100, 200, czy 300, to są to różne grupy środków, np E100 – barwniki, E200 – konserwanty itd
- E100-E200 barwniki
- E200-E300 konserwanty
- E300-E400 przeciw utleniacze, regulatory kwasowości
- E400-E500 emulgatory i środki zgęszczające
- E500-E600 dodatki o zróżnicowanym przeznaczeniu
- E600-E700 wzmacniacze smaku
- E700-E800 antybiotyki
- E900-E1000 dodatki o różnym przeznaczeniu
- E1000-E1300 dodatki o różnym zastosowaniu
- E1400-E1500 modyfikowany skrobie