Categories
Opinie

Skórka od pomidora ma najwięcej witamin…?

Ostatnio spotkałem sie z taką opinią. A ja sam nie wiem, bo że w/pod skórką od ziemniaka jest najwięcej wartości odżywczych, to słyszałem, że w skórce od jabłka, to też, ale od pomidora?

Przecież skórka ta jest nie strawna, i często jest przyczyną dolegliwości żołądkowo-jelitowych, o których popularnie mówi się: „skórka się przykleiła”.

Opinię o skórce od pomidora słyszałem z ust osoby zorientowanej w temacie tyle co tygodniki Naj… itp. Pomyślałem sobie – pewnie ta osoba nie lubi obierać pomidorów (bo trzeba sparzyć wrzątkiem, i samemu można się przy okazji poparzyć…) i w ten sposób tłumaczy swoje „lenistwo”, „nie chęć do większej pracy w kuchni”, może i tak być.

A potem mnie olśniło, że jak w kuchni, tak i w życiu jest bardzo wiele przesądów i wierzeń „magicznych” które naszym żonom, matkom, przekazały ich własne matki, babcie…

np. obcinanie końców kiełbasy, przed gotowaniem – wszyscy wierzyli że tak trzeba bo kiełabasa jest wtedy lepsza itd. – a powód był prozaiczny: któraś babcia miała taki wąski garnek do którego nie mieściła się kiełbasa bez obciętych końcówek…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *