Categories
Opinie

Żywność ekologiczna = niepryskana?

Nie wierz gdy ktoś ci powie, że żywność ekologiczna to znaczy „nie pryskana”!
Dlaczego?
Bo obecne rolnictwo nie jest w stanie obyć się bez np. środków ochrony roślin, wszystko jest pryskane – bo inaczej nie będzie opłacała się produkcja rolnicza.
Skąd wiem, że i ekologiczne owoce i warzywa są pryskane? Gdyby nie były (nie mogły być), to po co isntniałby Wykaz środków ochrony roślin zakwalifikowanych do stosowania w rolnictwie ekologicznym?
Fakt, że ekologiczne owoce i warzywa są pewnie mniej pryskane, a środki będące na tej liście pewnie mniej szkodzą niż inne tanie, i skuteczne, ale ma czegoś takiego jak rolnictwo ekologiczne bez oprysków, za duże ryzyko dla rolnika, że uprawę zjedzą szkodniki, zagłuszą chwasty, a grzyby znajdą sobie pożywkę.

Dawno, dawno temu rolnictwo nie miało nawozów, środków ochrony roślin, przez to było mało wydajne i co jakiś czas pojawiały się okresy: klęski urodzaju, klęski głodu, sama „mechanizacja” rolnictwa nic tu nie daje, bo co mi po super maszynach do zbioru, gdy nie ma co zbierać?

Jeśli jesz tylko ekologiczne owoce i warzywa, podziękuj tym którzy ich nie jedzą. Dlaczego? Bo gdybyśmy wszyscy jedli tylko te ekologiczne, to nie starczyło by dla wszystkich… Uprawa ekologiczna, jest zdrowa, fajna, modna, ale droga i mało wydajna – dlatego produkty „zdrowe-ekologiczne” muszą być droższe bo są w małych ilościach…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *